Μικρά «ατυχήματα»

Ενόχληση

Είναι λογικό να νιώθετε μια ενόχληση για 3-4 μέρες μετά την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών ή την αλλαγή των συρμάτων. Η ενόχληση αυτή είναι φυσιολογική και προσωρινή. Οι πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο ή χαμομήλι και η κατανάλωση μαλακών τροφών θα σας ανακουφίσουν. Αν η ενόχληση επιμένει μπορείτε να πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο.

Εγκλωβισμός τροφής μεταξύ των δοντιών
5 1 egklovismos trofis

Παρότι δεν είναι κάτι επείγον, μπορεί να είναι ενοχλητικό. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι οδοντικού νήματος, ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι ή μια οδοντογλυφίδα για να απομακρύνετε προσεκτικά την τροφή από τα δόντια.

Ερεθισμός στα χείλη και στα μάγουλα
5 2 erethismos

Κάποιες φορές τα σιδεράκια μπορεί να προκαλούν ερεθισμό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φαγητού. To ειδικό κερί που σας έχει δώσει η ορθοδοντικός σας βοηθά στην κάλυψη των ορθοδοντικών μηχανισμών που ερεθίζουν. Απλά κόψτε ένα μικρό κομμάτι και σχηματίστε μια μπαλίτσα. Πιέστε την μπαλίτσα και τοποθετήστε την πάνω στα σιδεράκια που σας ενοχλούν. Τότε αμέσως θα νιώσετε ανακούφιση και θα μπορείτε να φάτε πιο άνετα. Φροντίστε να ανανεώνετε το κερί όσες φορές χρειάζεται κατά τη διάρκεια της μέρας και μην ανησυχήσετε αν καταλάθος το καταπιείτε.

Πληγές
5 3 pliges

Κάποιοι ασθενείς είναι ευαίσθητοι στην εμφάνιση πληγών ή αφθών στο στόμα, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν από τα σιδεράκια. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Άμεση ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί με την τακτική εφαρμογή μικρής ποσότητας τοπικού καταπραϋντικού gel απευθείας πάνω στην πληγή χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Επίσης μπορείτε να καλύψετε με το ειδικό κερί τα σιδεράκια που σας ενοχλούν (δείτε την παράγραφο ‘’ερεθισμός στα χείλη και στα μάγουλα’’). Αποφύγετε να τρώτε ξινές και πικάντικες τροφές και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας. Αν δεν νιώσετε ανακούφιση μέσα σε 4 με 5 μέρες, καλέστε την ορθοδοντικό σας.

Απώλεια πρόσδεσης
5 4 apoleia prosdesis

Μικρά λαστιχάκια ή λεπτά σύρματα, που λέγονται προσδέσεις, κρατούν το σύρμα στα σιδεράκια. Εάν μια ελαστική πρόσδεση φύγει μπορείτε να την ξαναβάλετε στη θέση της με ένα τσιμπιδάκι. Εάν μια συρμάτινη πρόσδεση σπάσει τότε απλά απομακρύνετε την με ένα τσιμπιδάκι. Αν η μεταλλική πρόσδεση δεν έχει σπάσει αλλά προεξέχει και γρατσουνάει το χείλος σας μπορείτε να τη λυγίστε προς τα μέσα με τη γόμα ενός μολυβιού ή να την καλύψετε με το ειδικό κερί (δείτε την παράγραφο ‘’ερεθισμός στα χείλη και στα μάγουλα’’).
Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τις προσδέσεις σας και για οτιδήποτε συμβεί να ενημερώνετε την ορθοδοντικό σας.

Σύρμα που προεξέχει
5 5 sirma pou proeksexei

Η άκρη του σύρματος μπορεί να τύχει να φύγει από τη θέση της και να τσιμπάει το μάγουλό σας. Χρησιμοποιήστε τη γόμα ενός μολυβιού ή μια μπατονέτα για να σπρώξετε προσεκτικά το σύρμα ώστε να κυλήσει πίσω στη θέση του και να μην προεξέχει από το σιδεράκι. Εναλλακτικά μπορείτε απλά να το καλύψετε με το ειδικό κερί (δείτε την παράγραφο ‘’ερεθισμός στα χείλη και στα μάγουλα’’). Όπως και να έχει πρέπει να ειδοποιήσετε την ορθοδοντικό σας.

Ξεκολλημένο σιδεράκι
5 6 ksekolimeno sideraki

Όποτε νιώσετε ότι κάποιο σιδεράκι, δαχτυλίδι ή μηχάνημα κουνιέται σημαίνει ότι έχει ξεκολλήσει και πρέπει αμέσως να ειδοποιήσετε την ορθοδοντικό σας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε άμεσα να επισκεφθείτε την ορθοδοντικό σας και το σιδεράκι έχει περιστραφεί στο σύρμα και προεξέχει ή έχει μετακινηθεί δεξιά ή αριστερά, μπορείτε με ένα τσιμπιδάκι να το επαναφέρετε πολύ προσεκτικά στη θέση του.

Κατάποση τμήματος των μηχανισμών

Συμβαίνει ιδιαίτερα σπάνια αλλά αν κατά λάθος καταπιείτε κάποιο κομμάτι από τα σιδεράκια μην πανικοβληθείτε. Το πιθανότερο είναι ότι θα προωθηθεί στο στομάχι και θα αποβληθεί φυσιολογικά. Αν παρά ταύτα βήχετε έντονα και έχετε δυσκολία στην αναπνοή ειδοποιήστε αμέσως την ορθοδοντικό σας. Σε περίπτωση που βλέπετε το κομμάτι ανοίγοντας το στόμα μπορείτε να προσπαθήσετε πολύ προσεκτικά να το απομακρύνετε, προσέχοντας να μην βλάψετε περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσετε να καλέσετε την ορθοδοντικό σας για να σας συμβουλέψει και να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

 

(Πηγή: American Association of Orthodontists - AAO)

Follow Us

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα:
Τρίτη:
Τετάρτη:
Πέμπτη:
Παρασκευή:
10:00-15:00
16:00-21:00
10:00-15:00
16:00-21:00
10:00-15:00

Το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού.

Search